De stadstuin van A&M

Stadstuin  |  50 m2  |  ontwerp

Een nieuwbouwhuis betekent een lege en kale tuin. Gelukkig zaten A&M vol leuke ideeën om van hun tuin een paradijsje te maken. Op hun Pinterest-bord waren ruim 300 tuinideeën te vinden, maar ja… Where to start? Ik heb een hele leuke brainstorm gedaan en laat je graag het ontwerp én eindresultaat zien!

De droom: een wilde stadstuin vol vrolijke bloemen

A&M wonen in hartje Utrecht in een rijtjeshuis. Toch willen ze hun kinderen laten opgroeien met veel groen en buitenmomentjes. Leuke moestuinprojectjes en tuinoogst-momenten kunnen daaraan bijdragen. Ook willen A&M graag een steentje bijdragen aan de biodiversiteit door hun tuin insectvriendelijk in te richten.

Het ontwerp

Toelichting: op het gras (lichtgroen) komen stapstenen. Verder is slechts een klein deel van de tuin betegeld. Het terras (grijs) bestaat uit kasseien. Verder bestaat de ondergrond uit houtsnippers (beige links) en een zandbak voor de kids (beige rechts). De zwarte vlakken zijn moestuin- en plantenbakken (vierkant) en een regenton (rond). Hóé leuk: de buren wilden meedoen met een deelschutting. Hieronder bij het eindresultaat kun je zien hoe mooi dat is geworden. Qua beplanting zie in het donkergroen een kruidlaag met bijenplanten, en de felgroene rondjes zijn bomen en struiken.

3 tips van Natuurlys

1. Kies voor ronde vormen in plaats van strakke lijnen.

Veel mensen verdelen hun tuin in vierkanten of rechthoeken, maar vaak oogt dat juist onnatuurlijk. De natuur zelf bestaat uit organische vormen. Tuinen krijgen veel meer sfeer als je werkt met ronde vormen. Kijk zelf maar (je ziet vanzelf welke tuin van A&M is):

2. Maak handig gebruik van de ruimte die je hebt.

Ik ben een groot fan van ‘verticaal tuinieren’. Het woord spreekt voor zich: je maakt niet alleen gebruik van de grond, maar ook van de hoogte. Bijvoorbeeld door met klimplanten te werken. Of door zo’n geweldig gedeelde-schutting-concept (zie afbeelding hieronder).

3. Zorg voor speelse elementen voor kinderen.

A&M zijn creatieve mensen en ik adviseerde hen om dat talent te benutten. (En dat hebben ze gedaan!) Het resultaat is geweldig. Ondanks dat de tuin vrij klein is, zie je overal speelse elementen, speelhoekjes en creativiteit. Dat werkt uitnodigend, zeker voor kinderen.

Het resultaat – een speelse stadstuin

  • Een stadstuin van 30 m2 te klein om zowel te oogsten als te spelen? Zéker niet! Door de tuin handig in te delen en gebruik te maken van verticaal tuinieren, kun je meer kwijt dan je denkt. Dankzij insectvriendelijke bloemen, gezellige klimplanten en moestuinbakken is de tuin genieten voor A&M en hun gezin én alle diertjes die in de stad op zoek zijn naar groen. Kijk op https://natuurlys.nl voor meer ontwerpen en/of informatie over permacultuur tuinen en voedselbossen.
  • Een speelse en kindvriendelijke stadstuin van 30 vierkante meter, inclusief een gezellige moestuin en veel bijenbloemen. Dubbel genieten, want het is een tuin waar zowel mens als dier blij van wordt! Kijk op https://natuurlys.nl voor meer permacultuur proof ontwerpen voor oogsttuinen en voedselbossen.
  • In dit tuinontwerp van Natuurlys zie je een speelse en kindvriendelijke stadstuin van 30 vierkante meter met mooie ronde vormen en véél ruimte voor insecten om zich thuis te voelen. Dankzij insectvriendelijke bloemen, gezellige klimplanten en moestuinbakken is de tuin genieten voor A&M en hun gezin én alle diertjes die in de stad op zoek zijn naar groen. Kijk op https://natuurlys.nl voor meer ontwerpen en/of informatie over permacultuur tuinen en voedselbossen.
  • Is het je al weleens opgevallen dat bijna alle mensen met rechte lijnen werken in hun tuin? Terwijl dat helemaal niet natuurlijk is. @natuurlys werkt graag met organische vormen. Kijk zelf maar wat voor een vrolijk effect het geeft in vergelijking tot de andere tuinen op dit drone beeld. En nog iets: je tuin is nóóit te klein voor een boom! Wat een verademing moet deze boom zijn voor de vogels in de buurt.
  • Hóé leuk is deze deelschutting om samen met je buren te delen. Dat is nog eens permacultuur: samen delen en genieten! Bekijk ook de andere pins van @natuurlys om je te laten inspireren door permacultuur elementen voor in je tuinontwerp.
  • In dit tuinontwerp van Natuurlys zie je een speelse en kindvriendelijke stadstuin van 30 vierkante meter met mooie ronde vormen en véél ruimte voor insecten om zich thuis te voelen. Dankzij insectvriendelijke bloemen, gezellige klimplanten en moestuinbakken is de tuin genieten voor A&M en hun gezin én alle diertjes die in de stad op zoek zijn naar groen. Kijk op https://natuurlys.nl voor meer ontwerpen en/of informatie over permacultuur tuinen en voedselbossen.
  • De gezellige stadstuin van A&M is maar voor een klein deel betegeld. Het grootste gedeelte van de tuin bestaat uit gras, borders en moestuinbakken. Voor het terras bij het raam zijn gezellige kasseien gebruikt. In het ontwerp zie je veel ronde vormen. Kijk op https://natuurlys.nl voor meer ontwerpen en/of informatie over permacultuur tuinen en voedselbossen.

Enthousiast over deze stadstuin?

Ik vind het altijd leuk om ook mee te denken over jouw tuin. Je bereikt me via het contactformulier.