Sfeervolle oogsttuin van A&H
Oogsttuin | 1.500 m2 | ontwerp en beplantingsplan
A&H wonen landelijk in een prachtige boerderij van meer dan 150 jaar oud, ten oosten van Zutphen. Ze hebben een flink stuk land, met onder andere een tuin met een terras, een groot grasveld, een geitenweide met dwerggeiten. Ook hebben ze een voormalige paardenweide, waar ze in de 5 jaar dat ze hier wonen nog niets mee hebben gedaan. Natuurlys is erbij geroepen om daar een heerlijke oogsttuin van te maken!
De uitgangssituatie is dat hun voormalige paardenweide aan 2 kanten grenst aan de maisvelden van de buren. In de zomer zitten ze lekker beschut, maar na het oogsten is het ineens erg kaal en is alle privacy weg. Aan de zuidwestkant van het land zit een doorgaande weg, waar veel verkeersgeluiden vandaan komen. De paardenweide zelf is vrij kaal, op twee kersenbomen na. Toch wemelt het tussen het gras van de insecten – een goed teken!
De droom: een sierlijke oogsttuin
A&H willen hun land vooral meer benutten. Verder staan ze er vrij blanco in. Het vooruitzicht van oogst is leuk. Ook vinden ze het fijn om nog een extra schaduwplek te hebben (met privacy) om neer te ploffen en te ontspannen. Het gebied waar A&H wonen zal in de toekomst veel last krijgen van wateroverlast door klimaatverandering. Daarom is een belangrijk onderdeel van dit project dat de oogsttuin bijdraagt aan het voorkomen van wateroverlast. Het goede nieuws is dat bomen per definitie zorgen voor een betere waterregulering. Dankzij boomwortels heb je zowel minder last van droogte als een groter vermogen om regen op te vangen. Wil je hier meer over lezen? Dat kan in dit artikel.
Het ontwerp

Toelichting: je loopt de oogsttuin in via een poortje met klimplanten er overheen. Je kunt vanaf het huis dus niet de hele tuin overzien. Het is echt een verrassing wat je te zien krijgt als je binnenkomt. En wat je te zien krijgt is dit…
Allereerst kijkt je tegen een boom aan met een gezellig bankje eromheen. Daarachter zie je een wadi. Een wadi is een soort kuil in het gras, die helpt tegen droogte én tegen wateroverlast. Het blauwe is het diepste punt en het donkergroene loopt juist op tot boven de grond. Het rode stippellijntje is een (stapel)muurtje. Verder kun je in deze oogsttuin vinden: een kruidenspiraal, een hangmatplek, een kampvuurkuil (zwarte rondje), een kas (zwarte vierkant zonder vulling) en de schuur die er al staat (zwarte vierkant met vulling). Ook zie je over één van de paden een pergolatunnel. In deze tuin kun je over het algemeen vrij ver van je af kijken. De doorzichtige bomen zijn wijkers (pioniersbomen) die na verloop van tijd weer weggehaald worden.
3 tips van Natuurlys
1. Investeer nu om in de toekomst wateroverlast te voorkomen.
In deze voormalige paardenweide is de kans aanmerkelijk dat er in de toekomst grondwateroverlast ontstaat. A&H geven aan dat ook nu al het water niet altijd goed wegloopt. Het is verstandig om daar nu al maatregelen voor te treffen. Het planten van bomen zorgt ervoor dat de bodem straks meer water kan opnemen en vasthouden. Ook een wadi draagt bij aan het voorkomen van wateroverlast. Wil je meer informatie over wadi’s? Dat kan bijvoorbeeld op de site klimaatadaptatie.nl.
2. Bespaar kosten door hergebruiken en… geduld!
Hier een paar tips om kosten te besparen:
- Verspreid de beplanting van de oogsttuin over een paar jaar. Dit is niet alleen handig omdat de kosten dan ook over een paar jaar verspreid zijn, maar ook omdat je veel vaste planten na 3 jaar zelf kunt vermeerderen (door stekken of scheuren).
- Zaaien is vaak goedkoper dan planten, zeker wat betreft gras! Kant-en-klare graszoden zijn een stuk duurder dan wanneer je zelf gras inzaait.
- Zet bodembedekkers niet te dicht op elkaar. Uiteindelijk zullen ze de bodem toch wel bedekken. Het duurt alleen wat langer als je met minder plantjes begint.
- Probeer zo veel mogelijk materialen te hergebruiken. Heb je bijvoorbeeld nog dakpannen liggen? Die kun je prima gebruiken voor een stapelmuurtje. Via Marktplaats kun je ook de materialen van anderen hergebruiken.
- Soms kun je ook de beplanting zelf hergebruiken. Van wilgentenen kun je bijvoorbeeld vrij gemakkelijk zelf een mooie wilgentunnel maken. Dat scheelt in de aanschaf van een dure pergola.
3. Let qua beplanting goed op giftigheid voor geiten.
In principe staan de geiten van A&H in een aparte geitenweide, maar toch heb ik geadviseerd om de oogsttuin afsluitbaar te maken. Stel dat er een keer een geitje ontsnapt, dan is het goed om te voorkomen dat ze de boel kaalvreten. Wist je trouwens al dat sommige planten wel eetbaar zijn voor mensen, maar niet voor (bepaalde) dieren? Je moet bijvoorbeeld voorkomen dat geiten beginnen te smikkelen aan tomaten, aardappelen, Sint-Janskruid, paardenstaart, smeerwortel en (bies)look. Ook moet je ze weghouden bij kastanjebomen.
Het moodboard – een sierlijke oogsttuin
De tuin van A&H moet nog aangelegd worden, maar hier is alvast een moodboard om in de stemming te komen:
Ik ben op dit moment bezig met het beplantingsplan. Die wordt extra sfeervol doordat ik kies voor bomen die in de herfst in de mooiste kleuren verkleuren! To be continued …
Enthousiast over deze oogsttuin?
Ik vind het altijd leuk om ook mee te denken over jouw tuin. Je bereikt me via het contactformulier.