De bostuin van L&H

Stadstuin  |  60 m2  |  ontwerp en beplantingsplan

De sfeervolle bostuin was voor L&H de doorslaggevende reden om hun huis te kopen. De tuin hoort bij een rijtjeshuis, ligt pal op het zuiden en komt aan de achterkant uit op een eikenbos. Qua oppervlakte is de tuin ruim 65 m2: 15 meter diep en ongeveer 4,5 meter breed. L&H ervaren hun tuin als een fijne, beschutte plek met veel privacy. Maar het mag veel spannender en het liefst volledig eetbaar. Aan een moestuin beginnen ze liever niet, vanwege slakkenoverlast. In de tuin mogen dus eetbare vaste planten komen, waar slakken niet van houden.

De droom: een avontuurlijke bostuin mét oogst

L&H willen dat hun tuin een avontuur is om doorheen te lopen. Met een jungle-gevoel als je de tuin in stapt. Kortom, veel groen. Maar ook elementen die een gevoel van avontuur en verwondering geven. Qua beplanting wordt de tuin het liefst volledig eetbaar. En natuurlijk moet er ruimte zijn om te chillen met vrienden, het liefst bij een kampvuur.

Het ontwerp

Toelichting:

Aan de linkerkant zie je het ontwerp zonder beplanting; aan de rechterkant mét. Aan de voorkant ligt een terras. Vanaf het begin van het pad is de rest van de tuin niet betegeld. De hogere beplanting (bomen en struiken) zitten voornamelijk in het midden. De donkergroene vlakken zijn hoogteverschillen. De onderste twee rode lijntjes zijn stapelmuurtjes geworden en het bovenste rode lijntje een houten borderrol. Aan de achterkant vind je een deur, zodat je het bos in kunt lopen.

3 tips van Natuurlys

Deel deze langgerekte tuin op in twee delen met een eigen karakter.

Centraal in het ontwerp zijn de twee zitplekken. Vanaf de ene zitplek kun je de andere niet zien, omdat het zicht geblokkeerd wordt met groen. Direct bij de achterdeur is de eerste zitplek, met een klein terras en een eettafel. Via een kronkelpaadje van boomschors slinger je tussen de bomen en struiken door om bij de kampvuurplek te komen. Deze bevindt zich achterin de tuin. Dankzij de beplanting in het midden zie je het huis niet meer, waardoor het huis verder weg voelt. Kortom, je waant je in een bos! Dit gevoel wordt natuurlijk versterkt door de groene zone achter de tuin, met enorme eiken, vele vogels en ritselende takken.

2. Maak de ruimte gevoelsmatig groter door hoogteverschillen aan te brengen.

De hoogteverschillen in het ontwerp zorgen voor een creatieve en avontuurlijke uitstraling. Bovendien kun je met hoogteverschillen verschillende microklimaten creëren en de biodiversiteit bevorderen. De stapelmuurtjes zijn bijvoorbeeld niet vastgemetseld, waardoor ze als een soort insectenhotel functioneren. Tussen de stenen ontstaan kleine ruimtes waar insecten graag verblijven.

3. Gebruik klimplanten om de bostuin groener te doen ogen.

L&H hebben rekken vastgemaakt aan de schuttingdelen en laten hier klimplanten tegenaan groeien. Hierdoor oogt de tuin direct veel groener. De achterkant van de tuin is niet begrensd door schuttingdelen. Hier staat een niet-woekerende bamboe.

Het resultaat – een avontuurlijke bostuin

 • In de avontuurlijke bostuin van H&L is heel wat te beleven en er zijn meer dan 80 eetbare planten in te vinden. Hierbij een sfeerbeeld van een deel van de tuin. Meer inspiratie over permacultuur, eetbare vaste planten of een ecologisch tuinontwerp? Volg @natuurlys of kijk op www.natuurlys.nl.
 • In de avontuurlijke bostuin van H&L is heel wat te beleven. Je komt er allerlei verrassingen tegen. Elk hoekje heeft zijn eigen geheimen. Pallets dienen als tafel en oude boomstronken functioneren als zitje. Ook leuk voor de kleine meneer die wil klimmen en klauteren. Meer inspiratie over permacultuur, eetbare vaste planten of een ecologisch tuinontwerp? Volg @natuurlys of kijk op www.natuurlys.nl.
 • De bostuin van H&L is helemaal permacultuur proof ingericht. Elk onderdeel van de tuin heeft meerdere functies. Zo is een stapelmuurtje eigenlijk een verkapt insectenhotel, en fungeert de wormentoren direct als overkapping voor brandhout. Op de achtergrond zie je de duurzame tuinstoel EcoFurn EcoChair. Meer inspiratie over permacultuur, eetbare vaste planten of een ecologisch tuinontwerp? Volg @natuurlys of kijk op www.natuurlys.nl.
 • In de tuin van H&L valt heel wat te beleven, én oogsten! In hun kruidenspiraal vind je meer dan 10 soorten kruiden, waaronder rozemarijn, tijm, kamille, bonenkruid, salie, bieslook, peterselie, oregano, citroenmelisse en munt. Meer inspiratie over permacultuur, eetbare vaste planten of een ecologisch tuinontwerp? Volg @natuurlys of kijk op www.natuurlys.nl.
 • Voor de permacultuur tuin van H&L is uiteraard goed nagedacht over de opvang van hemelwater. Dankzij de regenton kunnen H&L regenwater voor de tuin gebruiken. Tussen de regenton en de tuinbank staat de Eucalyptus 'Baby blue'. Deze kleinblijvende variëteit gaat ervoor zorgen dat de regenton minder zichtbaar wordt, en verspreidt intussen een heerlijke geur! Meer inspiratie over permacultuur, eetbare vaste planten of een ecologisch tuinontwerp? Volg @natuurlys of kijk op www.natuurlys.nl.
 • In de avontuurlijke bostuin van H&L is heel wat te beleven. Je komt er allerlei verrassingen tegen. In een klein hoekje nodigt een oude boomstronk insecten uit voor een prettig verblijf. Meer inspiratie? Volg @natuurlys of kijk op www.natuurlys.nl.
 • In de eetbare bostuin van H&L is heel wat te beleven. Elk hoekje heeft zijn eigen geheimen, en er zijn meer dan 70 eetbare planten te vinden. Op deze foto zie je de allereerste appeltjes, met op de achtergrond vijgenbladeren en een frambozenstruik. Meer inspiratie over permacultuur, eetbare vaste planten of een ecologisch tuinontwerp? Volg @natuurlys of kijk op www.natuurlys.nl.
 • In de avontuurlijke bostuin van H&L is heel wat te beleven. Elk hoekje heeft zijn eigen geheimen, en er zijn meer dan 70 eetbare planten te vinden. Op deze foto zie je bloedzuring en rabarber. Meer inspiratie over permacultuur, eetbare vaste planten of een ecologisch tuinontwerp? Volg @natuurlys of kijk op www.natuurlys.nl.
 • In de avontuurlijke bostuin van H&L is heel wat te beleven. Je komt er allerlei verrassingen tegen. Elk hoekje heeft zijn eigen geheimen. Helemaal achterin een stoere vuurschaal onder een driepoot van Basale. Meer inspiratie over permacultuur, eetbare vaste planten of een ecologisch tuinontwerp? Volg @natuurlys of kijk op www.natuurlys.nl.
 • In de avontuurlijke bostuin van H&L is heel wat te beleven. Je komt er allerlei verrassingen tegen. Elk hoekje heeft zijn eigen geheimen. En middenin de forest vibes zijn er fijne plekjes op te chillen. Meer inspiratie over permacultuur, eetbare vaste planten of een ecologisch tuinontwerp? Volg @natuurlys of kijk op www.natuurlys.nl.
 • In de avontuurlijke bostuin van H&L is heel wat te beleven. Elk hoekje heeft zijn eigen geheimen, en er zijn meer dan 70 eetbare planten te vinden. Dat betekent: elk seizoen genieten; vooral in juli als de Japanse wijnbessen rijp zijn. Jummie! Meer inspiratie over permacultuur, eetbare vaste planten of een ecologisch tuinontwerp? Volg @natuurlys of kijk op www.natuurlys.nl.
 • In de eetbare tuin van H&L valt heel wat te beleven, én oogsten! Tijdens het tweede jaar van deze druif komen de eerste vruchten tevoorschijn. Nog even geduld... Meer inspiratie over permacultuur, eetbare vaste planten of een ecologisch tuinontwerp? Volg @natuurlys of kijk op www.natuurlys.nl.
 • In de eetbare bostuin van H&L is heel wat te beleven. Elk hoekje heeft zijn eigen geheimen, en er zijn meer dan 70 eetbare planten te vinden. Op deze foto zie je hibiscus. De bloemen van dit laagblijvende boompje zijn lekker in de thee (alleen als je zeker weet dat de plant biologisch geteeld is natuurlijk). Meer inspiratie over permacultuur of eetbare tuinen? Volg @natuurlys of kijk op www.natuurlys.nl.
 • In de avontuurlijke bostuin van H&L is heel wat te beleven. Je komt er allerlei verrassingen tegen, zelfs nádat je de tuin uitloopt. Check deze stoere kasteelmuur, die tegelijkertijd als een heerlijk stapelmuurtje functioneert voor duizend-en-een insecten. Meer inspiratie over permacultuur of een ecologisch tuinontwerp? Volg @natuurlys of kijk op www.natuurlys.nl.
 • In de avontuurlijke bostuin van H&L is heel wat te beleven. Je komt er allerlei verrassingen tegen, zoals deze eetbare alliums in mei! Meer inspiratie over permacultuur, eetbare vaste planten of een ecologisch tuinontwerp? Volg @natuurlys of kijk op www.natuurlys.nl.
 • In de avontuurlijke bostuin van H&L is er heel wat te beleven. Elk seizoen zijn er nieuwe verrassingen, waaronder deze prachtige tulpen in de vroege lente. Ze komen de tuin alvast versieren als veel bomen en struiken nog kaal zijn. Op de achtergrond zie je de stoere driepoot van Basale. Meer inspiratie over permacultuur, eetbare vaste planten of een ecologisch tuinontwerp? Volg @natuurlys of kijk op www.natuurlys.nl.
 • In de avontuurlijke bostuin van H&L is heel wat te beleven. Elk hoekje heeft zijn eigen geheimen. Waaronder dit schattige vogelhuisje. Meer inspiratie over permacultuur, eetbare vaste planten of een ecologisch tuinontwerp? Volg @natuurlys of kijk op www.natuurlys.nl.

Permacultuur elementen

 • In deze tuin staan 80+ eetbare planten.
 • De stapelmuurtjes fungeren als een insectenhotel.
 • De tuin is slechts voor een zeer klein deel betegeld, waardoor de bodem veel regenwater kan opnemen.
 • Een regenton vangt regenwater op via de regenpijp.
 • De klinkers die voorheen in de tuin lagen, zijn gebruikt om een stoere kasteelmuur te maken, in het bos achter de tuin.
 • In de tuin staat een wormenbak, waar compost mee gemaakt wordt.
 • De meubels zijn vrijwel allemaal gemaakt van natuurlijke materialen. Bijvoorbeeld de EcoFurn EcoChair-stoelen bestaan voor 100 procent uit natuurlijke materialen.

Beplanting

Een selectie van de beplanting per vegetatielaag:

 • Kruinlaag: bevindt zich in het bos achter de tuin. Daar staan vooral veel eiken.
 • Lage bomen: magnolia, pruim, olijfwilgen.
 • Struiken: bamboe, groenblijvende roos, frambozenstruik.
 • Klimplanten: Japanse wijnbes, kamperfoelie, druif.
 • Kruidlaag: een kruidenspiraal met onder andere rozemarijn, salie, bieslook, citroenmelisse en munt.
 • Bodembedekkers: dovenetel, lievevrouwebedstro, kruiptijm.
 • Knolgewassen: aardperen, aardkastanje, voorjaarsbollen.

Heb je veel last van slakken? Koop dan niet de volgende planten: brandkruid, dahlia, hosta, lupine, sleutelbloem. Want helaas zijn deze binnen de kortste keren kaalgevreten.

Enthousiast over deze bostuin?

Ik vind het altijd leuk om ook mee te denken over jouw tuin. Je bereikt me via het contactformulier.