De bostuin van L&H
Stadstuin | 60 m2 | ontwerp en beplantingsplan
De sfeervolle bostuin was voor L&H de doorslaggevende reden om hun huis te kopen. De tuin hoort bij een rijtjeshuis, ligt pal op het zuiden en komt aan de achterkant uit op een eikenbos. Qua oppervlakte is de tuin ruim 65 m2: 15 meter diep en ongeveer 4,5 meter breed. L&H ervaren hun tuin als een fijne, beschutte plek met veel privacy. Maar het mag veel spannender en het liefst volledig eetbaar. Aan een moestuin beginnen ze liever niet, vanwege slakkenoverlast. In de tuin mogen dus eetbare vaste planten komen, waar slakken niet van houden.
De droom: een avontuurlijke bostuin mét oogst
L&H willen dat hun tuin een avontuur is om doorheen te lopen. Met een jungle-gevoel als je de tuin in stapt. Kortom, veel groen. Maar ook elementen die een gevoel van avontuur en verwondering geven. Qua beplanting wordt de tuin het liefst volledig eetbaar. En natuurlijk moet er ruimte zijn om te chillen met vrienden, het liefst bij een kampvuur.
Het ontwerp

Toelichting:
Aan de linkerkant zie je het ontwerp zonder beplanting; aan de rechterkant mét. Aan de voorkant ligt een terras. Vanaf het begin van het pad is de rest van de tuin niet betegeld. De hogere beplanting (bomen en struiken) zitten voornamelijk in het midden. De donkergroene vlakken zijn hoogteverschillen. De onderste twee rode lijntjes zijn stapelmuurtjes geworden en het bovenste rode lijntje een houten borderrol. Aan de achterkant vind je een deur, zodat je het bos in kunt lopen.
3 tips van Natuurlys
Deel deze langgerekte tuin op in twee delen met een eigen karakter.
Centraal in het ontwerp zijn de twee zitplekken. Vanaf de ene zitplek kun je de andere niet zien, omdat het zicht geblokkeerd wordt met groen. Direct bij de achterdeur is de eerste zitplek, met een klein terras en een eettafel. Via een kronkelpaadje van boomschors slinger je tussen de bomen en struiken door om bij de kampvuurplek te komen. Deze bevindt zich achterin de tuin. Dankzij de beplanting in het midden zie je het huis niet meer, waardoor het huis verder weg voelt. Kortom, je waant je in een bos! Dit gevoel wordt natuurlijk versterkt door de groene zone achter de tuin, met enorme eiken, vele vogels en ritselende takken.
2. Maak de ruimte gevoelsmatig groter door hoogteverschillen aan te brengen.
De hoogteverschillen in het ontwerp zorgen voor een creatieve en avontuurlijke uitstraling. Bovendien kun je met hoogteverschillen verschillende microklimaten creëren en de biodiversiteit bevorderen. De stapelmuurtjes zijn bijvoorbeeld niet vastgemetseld, waardoor ze als een soort insectenhotel functioneren. Tussen de stenen ontstaan kleine ruimtes waar insecten graag verblijven.
3. Gebruik klimplanten om de bostuin groener te doen ogen.
L&H hebben rekken vastgemaakt aan de schuttingdelen en laten hier klimplanten tegenaan groeien. Hierdoor oogt de tuin direct veel groener. De achterkant van de tuin is niet begrensd door schuttingdelen. Hier staat een niet-woekerende bamboe.
Het resultaat – een avontuurlijke bostuin
Permacultuur elementen
- In deze tuin staan 80+ eetbare planten.
- De stapelmuurtjes fungeren als een insectenhotel.
- De tuin is slechts voor een zeer klein deel betegeld, waardoor de bodem veel regenwater kan opnemen.
- Een regenton vangt regenwater op via de regenpijp.
- De klinkers die voorheen in de tuin lagen, zijn gebruikt om een stoere kasteelmuur te maken, in het bos achter de tuin.
- In de tuin staat een wormenbak, waar compost mee gemaakt wordt.
- De meubels zijn vrijwel allemaal gemaakt van natuurlijke materialen. Bijvoorbeeld de EcoFurn EcoChair-stoelen bestaan voor 100 procent uit natuurlijke materialen.
Beplanting
Een selectie van de beplanting per vegetatielaag:
- Kruinlaag: bevindt zich in het bos achter de tuin. Daar staan vooral veel eiken.
- Lage bomen: magnolia, pruim, olijfwilgen.
- Struiken: bamboe, groenblijvende roos, frambozenstruik.
- Klimplanten: Japanse wijnbes, kamperfoelie, druif.
- Kruidlaag: een kruidenspiraal met onder andere rozemarijn, salie, bieslook, citroenmelisse en munt.
- Bodembedekkers: dovenetel, lievevrouwebedstro, kruiptijm.
- Knolgewassen: aardperen, aardkastanje, voorjaarsbollen.
Heb je veel last van slakken? Koop dan niet de volgende planten: brandkruid, dahlia, hosta, lupine, sleutelbloem. Want helaas zijn deze binnen de kortste keren kaalgevreten.
Enthousiast over deze bostuin?
Ik vind het altijd leuk om ook mee te denken over jouw tuin. Je bereikt me via het contactformulier.